Häkävaroittimet

Suojelijasi hiljaisia uhkia vastaan

Häkä, eli Hiilimonoksidi (CO) on näkymätön, hajuton kaasu, joka on vakava uhka hyvinvoinnillemme. Häkävaroittimen merkityksen ymmärtäminen ei ole vain turvallisuustoimenpide, vaan myös tärkeä osa vastuullista elämää. Häkävaroitin ei ole pakollinen varuste kiinteistöissä, mutta erittäin suositeltava huonetiloissa, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite (takka, kaasuhella tai muu tulisija) tai esimerkiksi autotallissa, jossa voi mahdollisesti esiintyä autoista peräisin olevaa häkää.

Häkävaroitin vähentää häkämyrkytyksen riskiä reagoimalla kohonneeseen hiilimonoksidin määrään. Hiilimonoksidi on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, jota ihminen ei voi havaita.

Häkävaroittimen rooli

Miten häkävaroittimet toimivat?

Hiilimonoksidihälyttimet toimivat havaitsemalla kohonneet hiilimonoksidipitoisuudet ilmassa. Nykyaikaiset anturit hälyttävät, kun nämä tasot saavuttavat vaarallisen raja-arvon, ja antavat kotitaloudelle varhaisen hälytyksen.

Vinkkejä sijoitukseen ja häkävaroittimen asennukseen

Häkävaroittimen asianmukainen sijoittaminen on ratkaisevan tärkeää tehokkaan havaitsemisen kannalta. Hiilimonoksidi eli häkä ei nouse suoraan kattoon, koska se on vain hieman ilmaa kevyempää. Näin ollen sijoita häkävaroitin tilaan, jossa polttoainetoiminen laite on, joko kattoon tai seinään vähintään 150 mm etäisyyteen katosta, koska seinän ja katon kulmauksessa ilma voi jäädä seisomaan.

Mikäli kyseessä on palovaroittimen ja häkävaroittimen yhdistelmä, asenna varoitin kattoon.

Merkitys kodin turvallisuudessa

  • Varhainen havaitseminen pelastaa ihmishenkiä
  • Suojaa hiljaisia uhkia vastaan
  • Tarjoaa arvokasta aikaa varotoimille
  • Pitkäaikaisten terveysongelmien ehkäiseminen
  • Mielenrauhan varmistaminen

Oikean häkävaroittimen valinta

Häkävaroittimen (CO-hälytin) valinnassa ei ole kyse vain ensimmäisen hyllyssä näkyvän hälyttimen valitsemisesta. On olemassa erilaisia tyyppejä, ominaisuuksia ja näkökohtia, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi kodin suojaamiseen. Tutustutaanpa yksityiskohtiin:

CO-hälyttimien tyypit

Erilaisten häkävaroittimien erojen ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää tietoon perustuvan valinnan tekemisessä.

Paristokäyttöiset hälyttimet

Nämä ovat yleisimpiä ja kustannustehokkaimpia CO-hälyttimiä. Ne on helppo asentaa ja ne toimivat kodin sähköjärjestelmästä riippumatta. Ihanteellinen ratkaisu koteihin, joissa ei ole kiinteää johdotusta.

Sähköverkkoon kytkettävät häkävaroittimet

Nämä häkävaroittimet liitetään suoraan kodin sähköjärjestelmään, ja niissä on usein akkuvarmennus, joka varmistaa toiminnan sähkökatkosten aikana. Ne vaativat ammattilaisen asennuksen, mutta tarjoavat jatkuvan virtalähteen.

Pistokkeelliset häkävaroittimet

Nämä hälyttimet ovat käteviä niille, jotka haluavat helpon ratkaisun, sillä ne kytketään pistorasioihin. Niissä on yleensä paristovarmistus, joka varmistaa toimivuuden, vaikka sähköt katkeaisivat.

Älykkäät häkävaroittimet

Digitaalisen aikakauden edistysaskeleita hyödyntävät älykkäät häkävaroittimet kytkeytyvät kotisi Wi-Fi-verkkoon. Ne antavat reaaliaikaisia hälytyksiä älypuhelimeen ja mahdollistavat etävalvonnan ja -ohjauksen. Jotkin mallit voidaan integroida muihin älykkäisiin kodin laitteisiin.

HUOM! Häkävaroitin ei korvaa pakollista palovaroitinta.